Hvordan bruke Google Analytics

Hei og velkommen tilbake til min studentblogg! Nå er vi kommet til siste modul i digital markedsføring, som vi skal ha med Marius. Etter en lærerik og krevende periode er vi snart i mål med å ha fullført kurset. I de andre modulene har vi jobbet litt med Google Tag Manager og Google Analytics, og det er sikkert flere av dere som har anvendt dette i forbindelse med nettbutikken i Karl Phillip sin del. I dagens innlegg skal jeg gå litt nærmere inn på hvordan man kan konfigurere Google Analytics og jeg håper å gjøre det lettere for dere å bruke de. 

Først, hva er Google Analytics?

Google Analytics er en tjeneste fra Google, som generer statistikken om besøkende til en nettside. Google Analytics fungerer som et verktøy for markedsførere og gir innsikt i trafikken på en nettside. På den måten kan man bruke dataen til å forbedre nettsiden slik at den appellerer til besøkende på en mer produktiv måte. 

Hvordan bruke Google Analytics

For å ta i bruk Google Analytics er man nødt til å opprette en Analytics konto, som man kan gjøre HER. Når man har opprettet konto må man konfigurere området man holder til i/ selger til, og man må i tillegg konfigurere en rapporteringsvisning. Deretter er det bare å implementere sporingskoden på nettsiden, slik at man kan begynne å samle inn data. Ved å forstå hvordan bruker dataen kan man utnytte dette for å tiltrekke seg flere besøkende. 

Et eksempel på hvordan statistikken ser ut. Bilde hentet HER.

Implementering av Google Analytics i nettbutikken

I forbindelse med Karl Phillip sin del har vi utviklet en nettbutikk fra idé til lansering. Gruppa mi og jeg bestemte oss raskt at vi ville jobbe effektivt med å implementere digitale verktøy, slik at vi kunne forbedre og justere på eventuelle hindringer. Vi brukte Shopify for å utvikle nettsiden, og her kan man også bruke Shopify sin analytics. Det er noe mer lettvint enn å implementere Google Analytics, men vi ville likevel ta i bruk Google Analytics, da det er viktig å kunne bruke verktøyet. Vi brukte samme fremgangsmåte som jeg har beskrevet over i «hvordan bruke Google Analytics». Vi brukte verktøyet for å spore og analysere besøkende på nettbutikken. På denne måten kunne vi se hvor mange besøkende vi hadde i ulike perioder. For eksempel så kunne vi se at vi ikke hadde mange besøkende i startfasen, men at trafikken økte med en gang vi begynte å markedsføre for nettsiden på sosiale plattformer. Vi opplevde at Google Analytics fungerte effektivt, for å få en bedre forståelse over hvilke tiltak som var produktive for å øke trafikken på nettbutikken. Det var også veldig spennende å følge med på trafikken, da vi fikk flere besøkende etter hvert som vi implementerte markedsføringstiltakene. 

Google Analytics på studentbloggen

I tillegg til å ha brukt Google Analytics på nettbutikken, så har jeg også implementert dette på studentbloggen her på WordPress. Dette gjorde jeg hovedsakelig kun for å lære mer om Google Analytics i praksis, og det er noe jeg anbefaler andre å gjøre for å lære mer om hvordan bruker verktøyet. Her kunne jeg se hvilke innlegg som var mest lest og hvilke innlegg som trengte mer oppmerksomhet. Det å analysere hvilke innlegg som hadde mest trafikk hjalp meg til å skrive bedre innhold på bloggen, da jeg fikk en bedre forståelse over hva som økte trafikken på innleggene. 

Fordeler med å bruke Google Analytics

Det er en rekke fordeler ved å anvende Google Analytics. For det første får man full oversikt over trafikken på nettsiden, noe som er viktig når man driver en nettbutikk eller lignende. Analytics gjør det også enklere å forstå hvordan brukerne engasjerer seg i innholdet ditt. På denne måten vet man hvilke tiltak som er effektive og hvilke som ikke fungerer. Som jeg nevnte over, er dette selv en måte jeg har brukt Google Analytics på. Det ga meg en bedre oversikt over hvilke tiltak som var effektive. Dette gjorde også selve arbeidsprosessen mer effektiv, da jeg fikk innsikt i hvilke områder som måtte forbedres. En annen fordel er at man enkelt kan integrere Google Analytics med andre Google-tjenester, og dersom man bruker andre Google-markedsførings tjenester vil det være viktig å bruke Analytics for å evaluere resultatene. Analytics har en viktig rolle for enhver nettside, da gir innsikt om du får de resultatene du ønsker. Videre skal skrive noen punkter om hva jeg mener fungerer effektivt med Google Analytics.

 • Man får en bedre forståelse over forbrukeradferden på nettsiden.
 • Bedre innsikt i datarapporter og hvordan man kan tilpasse markedsføringen.
 • Det blir enklere å forbedre søkemotoroptimaliseringen.
 • Google Analytics har en egen konverteringssporing, som gjør det effektivt å finne din målgruppe.

Kildeliste:

https://www.entrepreneur.com/article/368879

Refleksjonsnotat

I dagens blogginnlegg skal jeg dokumentere prosessen med å utvikle en nettbutikk, samt personlige tanker og refleksjoner rundt arbeidet. Den siste måneden har gruppen min og jeg brukt enormt mye tid på å ferdigstille nettbutikken til endt eksamensdato. Prosessen har vært utrolig lærerik, men også krevende til tider. Videre skal jeg dele hvordan vi har arbeidet med å komme frem til endelig konsept til å lansere selve nettbutikken. 

Startfasen: planlegging av konsept og domenenavn

For vår gruppe var det viktig å selge noe vi virkelig har en interesse for, da dette er noe vi kom til å bruke mye tid og ressurser på. I startfasen hadde vi skissert flere konsept ideer, og vi sto til slutt mellom å selge smykker eller ansiktstilbehør. Når vi sto mellom to ideer analyserte vi konkurransebildet, for å se hvilket konsept som kunne gi størst avkastning. Vi kom frem til at det var svært mange nettbutikker som solgte smykker, og vi anså at konkurransen var for stor til at vi kunne lykkes med lignende konsept. Da sto vi igjen med ideen om å selge ansiktstilbehør, og vi kom raskt frem til at dette var et konsept vi ville virkeliggjøre. Det siste året har Gua Sha og face rollers blitt svært populære, og tusenvis av mennesker har delt sin opplevelse med produktene på den sosiale plattformen Tik Tok. Vi ser også at etterspørselen etter produktene har økt i Norge, og vi så derfor på dette som en god mulighet til å lansere en nettbutikk som kun selger disse produktene. 

Når vi endelig hadde valgt hva vi skulle selge måtte vi finne et domenenavn, som gjenspeilet konseptet. For oss var det viktig å velge et navn som var enkelt å huske, men som også har en sammenheng med hva vi selger. Produktene vi har valgt å selge er kjent for å gi huden en unik glød og et skinnende utseende, da produktet gjerne brukes sammen med ansiktsolje. Valget var ganske enkelt, og vi bestemte oss for å gå under navnet «glowNgloss». Etter vår mening er navnet enkelt, fengende og trendy. Vi endte opp med å kjøpe domenenavn på one.com, men vi opplevde at det var utfordrende å overføre domenenavnet til Shopify. Her kunne vi ha brukt mer tid på å sammenlikne ulike nettsider for kjøp av domenenavn, slik at prosessen kunne vært enklere. Det hele endte med at vi ikke klarte å overføre domenenavnet, så vi endte opp med å kjøpe et nytt domene på Shopify, noe som var utrolig lettvint. 

Opprettelse av glowNgloss.com

Det å opprette en nettbutikk var noe ingen av oss hadde gjort før, så det skal sies at vi brukte en del tid på å ferdigstille selve nettbutikken. Vi startet med å navigere oss litt rundt på Shopify, slik at vi fikk en god oversikt over de ulike funksjonene. Etter hvert begynte vi å jobbe med å ferdigstille de ulike kategoriene, noe som var svært overkommelig. Vi satt av et par dager på å jobbe sammen med nettbutikken, noe jeg tror gjorde prosessen enklere. Vi fikk til å opprette et rent og enkelt design. I tillegg utarbeidet vi vår egen logo på Canva, som vi implementerte på forsiden av nettbutikken. Vi jobbet også en del med å fylle inn de ulike kategoriene som «om oss», «katalog» og lignende, da vi ville at det innholdet skulle være bra. Ellers har vi lagt til ett par bilder på forsiden med sitater på forsiden, slik at nettsiden blir mer utfyllende. Vi har valgt sitater som kan appellere til målgruppen og som har en sammenheng med produktene vi selger. På denne måten klarte vi å lage en enkel og intuitiv nettside som kundene kan navigere seg gjennom. 

«OKR»: Objective Key Results

I forbindelse med Karl Phillip sin modul har vi utarbeidet ett kvalitativt objektiv og tre kvantitative key results. Dette har gjort det enklere å jobbe effektivt mot de målene vi har satt oss. Det har vært viktig å utvikle mål som er overkommelige, men som samtidig utfordrer oss. Fra startfasen hadde vi allerede bestemt oss for å bruke TikTok som hovedplattform, da det er enkelt å nå ut til et større publikum. Av den grunn bestemte vi oss for å ha følgende objektiv: 

«Synliggjøre glowNgloss på sosiale medier, for å kunne selge mest mulig over en kort tidsperiode.»

Etter å ha utarbeidet et objektiv hadde vi noe som vi kontinuerlig jobbet mot, og selve arbeidsprosessen føltes enklere da vi hadde noe å forholde oss til. Når vi hadde gjort klart objektivitet, så utviklet vi tre key results: 

 1. «Få 2000 nye følgere på TikTok innen semesterslutt»
 2. «Selge alle de tjue produktene vi har kjøpt inn før semesterslutt»
 3. «Få 500 besøkenden på nettsiden innen eksamensdato»

Både objektivet og key resultsene er utfordrende, men oppnåelige. I forbindelse med at vi har valgt TikTok som hovedplattformen er det enklere å synliggjøre glowNgloss, noe som også gjør det overkommelig å nå objektivet. Dersom vi hadde valgt en annen plattform kunne det vært noenlunde vanskeligere å jobbe mot objektivitet. I løpet av eksamensperioden fokuserte vi på å jobbe effektivt med key resultene, men vi har enda ikke kommet helt i mål. Dette er som følge av det tok lengre tid å få varene enn forventet, så vi endte med å endre tidsrammen til semesterslutt, istedenfor eksamensdatoen (12.05.21). Likevel opplever vi målene som overkommelig, og vi vil fortsette å jobbe videre med å realisere de. 

Opprettelse av digitale verktøy

For å gjøre mest mulig ut av nettbutikken har vi tenkt til å bruke Google Ads og Facebook Bluerprint for å annonsere for glowNgloss. Dette er ikke noe vi har fått implementert enda, da vi venter på å få gavekortet vi har vunnet. Vi har estimert at vi får gavekortet 02.06.2021, og vi vil da arbeide med å sette opp Google Ads og Facebook Blueprint. Prosessen med å implementere digitale verktøy er noe vi har måttet utsette, da vi måtte vente på å få gavekortet utdelt. Likevel har vi koblet Google Analytics til Shopify, slik at vi får en oversikt over besøkende sin atferd på nettsiden. Vi har utført alle de obligatoriske sertifiseringene, noe som gjorde prosessen med å bruke Google Analytics enklere. Det å koble Google Analytics til Shopify var noe utfordrende, men vi søkte litt rundt på nettet, og klarte det til slutt. 

Lanseringsstrategi

Lanseringsstrategien vår består av en kort video og en teoridel. I forbindelse med videoen var det viktig for oss å få frem konseptet til glowNgloss. I videoen har vi prøvd å treffe målgruppen vår som er damer i 16+ års alderen. Vi kom frem til at vi ville vise at Gua Sha og face rollers er noe man kan bruke hvor som helst, til enhver tid, enten det er på trikken – eller mens man studerer. Vi ville også få frem at man kan bruke Gua Sha på flere måter. Selv om Gua Sha i utgangspunktet fungerer som et ansiktstilbehør, så fungerer det også optimalt for å løsne opp musklene, noe som passer perfekt for oss studenter, som ofte sliter med vonde nakker! Av den grunn valgte vi å visualisere hvordan vi bruker Gua Sha i ulike settinger. I videoen fikk vi frem hvor enkelt det er å bruke ansiktstilbehørene på sparkesykkel, når man er med venner, studerer osv. Vi mener å ha fått frem de ulike funksjonene til produktene på en måte ingen andre har gjort det før. I tillegg har vi brukt settinger som vår målgruppe ofte bruker, slik at brukerne kan føle en viss assosiasjon til glowNgloss. 

Personlige tanker og meninger

Spesialiseringen Digital markedsføring har vært svært krevende, og det har til tider vært utrolig tungt å komme seg gjennom alt. På den andre siden har jeg aldri hatt et så stort læringsutbytte som jeg har hatt i dette kurset. Det å kunne planlegge et konsept og opprette en nettbutikk er gull verdt, og noe som vi kan utnytte når som helst i livet. Å utvikle en nettbutikk på en måneds tid har vært tidkrevende, men det er absolutt verdt det når man er ferdig. Dette faget er definitivt noe av det mest spennende jeg har vært bort i, og jeg tror det har gjort meg mer rustet for arbeidslivet. Mye av det kan forklares ved at vi faktisk utfører ting i praksis, vi prøver og vi feiler – det er så utrolig lærerikt. I tillegg har Karl Phillip og Marius holdt oss motiverte og hatt troen på at dette er noe studentene klarer å gjennomføre, og det er noe jeg setter utrolig stor pris på. Alt i alt vil jeg si meg utrolig stolt av mine medstudenter og meg selv for innsatsen vi har lagt inn i faget. 

Customer Delight – Sujan Patel

Hei! I dag har vi fått i oppgave å oversette et dybdeinnlegg til norsk. Innlegget jeg har valgt å oversette er «The customer delight playbook: Delighting your customers. Every. Single. Day». Siden innlegget er veldig langt har jeg valgt å forkorte det og ta med det som interesserer meg mest. 

Kunder er mindre lojale enn de pleide å være 

I dag er forbrukere mindre lojale enn de pleide å være. En av grunnene til dette er at forbrukere har økt tilgang til informasjon.

Kan du huske hvordan vi handlet før «Internett shopping»?

Før Amazon styrte nettet besøkte vi oftere fysiske butikker, og vi betalte prisen de ba om. Vi tenkte ikke mye på å spare noen kroner, spesielt når det kostet å reise mellom butikkene. Hvis det var flere butikker i nærheten av oss som solgte lignende produkter, ville lojalitet generelt avgjøre hvor vi ville henvende oss. 

Men på nettet…

Er det så enkelt å la pris føre kjøpsbeslutninger. Bare se på Google shopping. Vi kan skrive inn navnet på produktet vi ønsker å kjøpe, og sammenligne pris og fraktkostnader fra en hel rekke forhandlere – alt uten engang å besøke nettstedene deres. 

Livet er heller ikke mye enklere for B2B selskaper. På nettet kan vi lese andmeldelser, stille spørsmål på Fora og til og med få et innblikk i bedriftens økonomi. I klientvendte bransjer gjør internett det lettere å jobbe med selskaper utenfor vårt nærmeste område. 

Du kan fortsatt vinne kundelojalitet – du trenger bare å jobbe litt hardere for det. En lojal kundebase kan enkelt forsvinne i løpet av tolv måneder – bare se på hvor mange av Nokias lojale kunder som gikk over til Apple eller Samsung. Likevel er mange forbrukere villige til å knytte seg til visse merker så lenge de har en følelsesmessig tilknytning. Forskning har avdekket at forbrukere er forberedt på å forplikte seg til opptil fem merker så lenge de mener at merket gir verdi til deres liv eller samfunnet generelt. Med andre ord eksisterer det et visst merkeparadoks i dag der folk helhjertet vil kjøpe seg inn i spesifikke merker, mens de samtidig setter mindre tillit til merkevarer generelt. 

I 2010 publiserte Harvard Business Review en artikkel med tittelen «slutt å prøve å glede kundene dine.»

I artikkelen får vi beskjed om at «det å glede kunder bygger ikke lojalitet; å redusere deres innsats – det arbeidet de må gjøre for å få problemet løst – gjør». Og overgår forventningene deres under tjenesteinteraksjoner, som ved å for eksempel tilby tilbakebetaling, et gratis produkt eller tjeneste og rask levering. Å dekke kundens behov gjør de mer lojale. 

La oss se på noen eksempler som illustrer hvordan andre grundere gleder kundene sine og hvor effektivt det kan være.

Maria Coz: Inkluderer en håndskrevet takkemelding med hver bestilling fra hennes vinbutikk virksomhet. Hun sier «jeg får en e-post fra kunder som forteller meg hvor fine disse notatene er, og det fører til mange positive anmeldelser.» 

Megan Minns: Sier «jeg liker å sende spesielle velkomstpakker og til med en personlig overraskelsesvare midt i prosjektet vårt. Jeg syntes det er så spennende å innpakke et prosjekt, så jeg elsker å sende klienter en liten farvelpakke også, bare for å vise min takknemlighet for å ha jobbet med dem. 

Naomi Hattaway: Hun gir barna en godteripose «la oss gå og se etter hus» for å holde dem opptatt mens foreldrene titter rundt i husene. 

Design

Hvis nettstedet ditt skal hjelpe deg med å få kunder må det være intuitivt. Med det mener jeg at i det noen klikker seg inn på din nettsiden, bør de vite nøyaktig hvor de skal navigere for å finne det de er ute etter. Arkitekturen til nettstedet ditt er egentlig måten den er organisert på og hvordan hver side er koblet sammen. Den ideelle arkitekturen er logisk og intuitivt strukturert. Sider skal være raske og enkle å finne med minst mulig antall klikk. For små nettsteder er det relativt enkelt. Jo større siden er, desto vanskeligere blir det å opprettholde en logisk arkitektur. Problemer har en tendens til å bli tydeligere etter hvert som nettsteder utvides. Det skal også være krystallklart hvilke alternativer den besøkende har og hvor de trenger å gå videre. Hvis du er i tvil: mindre er mer. 

Produkt informasjon

Det er viktig at nettstedet ditt gir brukerne all den informasjonen de trenger for å ta en informert kjøpsbeslutning som de føler seg trygge på. I en butikk kan en kunde hente og føle en vare. De kan prøve klærne på. De kan se på etiketter og vurdere produktets kvalitet. De kan ikke gjøre noe av dette online. Alt handler om den informasjon du gir dem – så gjør denne informasjonen så detaljert som mulig. Inkluder komplette produktspesifikasjoner, kvalitetsbilder som gjør det mulig for kunder å se varer fra alle vinkler, og som kan utvides eller zoomes inn på, og om mulig, videoer. Du vil aldri kunne glede kundene dine uansett om produktene de mottar avviker fra forventningene deres. 

Tilby kundestøtte

Da kundesentre kom, ble kundeservice revolusjonert. Dagens kunder bruker i gjennomsnitt 4 forskjellige kanaler for å kommunisere med selskaper. Dagens kunder ønsker valg: valget om å bruke den beste støttemetoden avhengig av problemet, deres nåværende situasjon og deres personlige preferanser. Kunden din hater kanskje å snakke i telefon. De vil kanskje også ha et raskt svar (som utelukker e-post). En annen kunde kan ha et problem som er vanskelig å forklare. E-post kan tillate dem å forklare seg tydelig. 

Men…

Ikke bare ønsker dagens kunder, de forventer det. Gjør deg selv så tilgjenglig som mulig for å oppfylle kundens forventninger. Dette betyr å tilby støtte på mange forskjellige måter, som for eksempel via telefon, chatboot, e-mail osv. Når en kunde kontakter deg med et problem, hvor fort blir det løst? Må kunden kontakte deg flere ganger? Må de jage deg, eller er du proaktiv i å følge opp kommunikasjonen? Løses problemer vanligvis samme dag, eller tar det flere dager? Hvis du ikke løser de fleste problemene ved første kontakt, gleder du sannsynligvis ikke kundene dine. Kunder vil ikke ta kontakt gjentatte ganger for å løse det som ofte er et generisk problem – og de vil absolutt ikke jage deg for å gjøre det. 

 

Kildeliste: 

Sujan Patel. Customer Delight.

Vurdering av Nelly sin nettbutikk

Hei og velkommen tilbake studentvenner! I dagens blogginnlegg har vi fått i oppgave å vurdere en selvvalgt nettbutikk, som vi gjerne også ønsker å jobbe i. Jeg skal ta en nærmere titt på Nelly.com og rangere nettbutikken etter de ti punktene som er vedlagt her. På hvert av punktene vil jeg gi et terningkast fra 1-6, hvor 6 er utmerket og 1 er elendig/ ikke tilstede. 

Nelly

Nelly.com er en ledende nettaktør innenfor mote og skjønnhet med over 700 ulike varemerker. Målgruppen til Nelly er jenter mote – og skjønnhetsbevisste jenter mellom ca 18 og 35 år. Nelly sin visjon er å «bli nummer én innen online mote ved å tilby inspirasjon og et bredt utvalg av de siste trendene og motemustene til selvsikre, unge jenter». Videre skal vi se nærmere på selve utformingen av Nelly sin nettbutikk. 

1. Førsteinntrykk 

Det første jeg legger merke til når jeg klikker meg inn på Nelly sin hjemmeside er at den nyeste kolleksjonen er godt eksponert. Det kommer tydelig frem at nettsiden handler om mote og skjønnhet. 

Forsiden har en miks av artikler som er kategorisert etter egenskaper. I tillegg er søkefeltet synlig, noe som gjør det enkelt for kunden å finne frem til ulike produkter. Bannere tar stor plass på forsiden slik at kunden enkelt kan hente inspirasjon.

Hovedmenyen er delt inn i seks kategorier, avhengig av hva man er ute etter. Dette gjør det enklere å navigere seg rundt på nettsiden. Her kan kunden finne frem til ønskede merker, bestsellers, nyheter og lignende. I tillegg kommer det opp rabattkoder for å friste kundene. 

Helt nederst på nettsiden er det informasjon om fri frakt, gratis retur ved ny ordre og sikre betalinger. Det er også mulig å finne «kundeservice» kategorien helt øverst i hjørnet slik at man enkelt kan få hjelp på det man lurer på. 

TERNINGKAST: 5

Tips til forbedringer:

 • Som kunde ville jeg ha ønsket at generell informasjon som frakt, betalingsløsninger og kundeservice var synligere på nettsiden. 

Skjermdump fra Nelly.com

2. Synlighet

Nelly er godt synlig på Google søk. Både nettsiden og utvalgte artikler kommer opp på første side. 

Når jeg foretar et organisk Google søk, kommer Nelly opp på tredje søk like etter konkurrentene. 

Nelly er synlige på sosiale medier og benytter seg av alle relevante plattformer. På Instagram har de hele 440 tusen følgere, men likevel er Nelly svake på oppkommende plattformer som TikTok. 

TERNINGKAST: 4

Forslag til forbedring: 

 • Det anbefales å investere i andre plattformer enn bare Instagram. 
 • Jobbe mer med å få nettbutikken lengre opp på organiske søk. 

INSTAGRAM

VS

TIKTOK

3. Brukervennlighet

Nelly har både en applikasjon for mobilbrukere og nettbutikk. Det er enkelt å navigere seg rundt både på nettsiden og på applikasjonen. Produktene er rangert i kategorier, noe som gjør det enkelt for kundene å finne frem. I tillegg er søkefunksjonen godt synliggjort på hjemmesiden. Under produktene finner vi «produktbeskrivelser», her står det alt fra hvilke tekstiler som er brukt, hvor produktet er laget, fargenyanser og lignende. Prisene er også tydelig og man kan enkelt filtrere etter «lavest – høyest», slik at man kan finne produkter etter ønsket prisnivå.

Alt i alt er jeg fornøyd med Nelly sin brukervennlighet, men jeg savner likevel en chatboot hvor man enkelt kan kommunisere med en kundeveileder. Det kan oppleves tungvint å skulle sende mail frem og tilbake. 

TERNINGKAST: 5

Forslag til forbedring: 

 • Opprette chatboot eller noe lignende slik at kunder slipper å bruke tid på å lete rundt etter svar på nettsiden. 
Skjermdump fra Nelly.com

4. Kjøpsprosess

For å skape gode kjøpsopplevelser bør betalingsmuligheter være synlig på hjemmesiden. Det er også viktig for kunden å gjenkjenne betalingsløsningene slik at de kan føle seg trygge når de skal betale. En annen viktig faktor er å synliggjøre leveringstid og leveringsalternativer. 

Nelly sine betalingsløsninger er tydelig plassert på forsiden. De har ulike betalingsmuligheter som kundene kan benytte seg av. De har blant annet kortbetaling, Vipps, PayPal og Qliro faktura løsninger. 

Nelly har både standard levering og ekspress leveringer. Det er fri frakt ved kjøp over Kr 299, ellers er det Kr 49 i fraktavgift. Dersom man velger standard levering blir pakken levert av PostNord, som har en leveringstid på 4-7 dager. 

Ekspresshåndtering tar omtrent 1-3 dager og koster Kr 39. Dette er en smart leveringsmetode for de kundene som ønsker å få varene raskt. Ekspresshåndtering sendes med postnord til ombud. 

TERNINGKAST: 4

Tips til forbedring 

 • Det anbefales å tilby fri frakt for alle ordrer. Det oppfattes unødvendig å skulle betale såpass høy frakt for varer under Kr 299.
 • Leveringstiden for standard levering bør være kortere enn 4-7 arbeidsdager. 

5. Teknologi/ Hastighet

Både nettsiden og applikasjonen til Nelly oppleves som raske og responsive. Selv om man klikker seg rundt på nettsiden blir ikke hastigheten redusert, noe som oppleves positivt. 

TERNINGKAST: 6

6. Kundetilfredshet

På trustpilot har Nelly 3 av 5 stjerner, 51% gode anmeldelser og 28% dårlige anmeldelser. Noe som er positivt er at de har kommentarfelt under hvert produkt, slik at kjøpere kan dele sin opplevelse med produktet. 

TERNINGKAST: 3

Forslag til forbedring

 • Forbedre den helhetlige kundeopplevelsen. Spesielt i forbindelse med de 28% dårlige anmeldelsene. Et tips er å for eksempel gi gavekort, gratis returer eller lignende til misfornøyde kunder. 
 • Utvikle en bildefunksjon i kommentarfeltet slik at kundene kan se hvordan produktet ser ut på andre. Dette kan redusere antall misfornøyde kunder.  
Skjermdump fra Nelly.com

7. Trygghet

Trygghet er en avgjørende faktor for at kunden gjennomfører kjøpet. Dette inkluderer alt i fra hvordan nettsiden ser ut til betalings – og leveringsmuligheter. Noe som gir meg som kunde trygghet er at informasjonen er tydelig på hjemmesiden. Som kunde har jeg ulike betalingsmuligheter, samt at det er enkelt å finne fram til informasjon om returer og lignende. 

TERNINGKAST: 5

Tips til forbedring:

 • Flere leveringsmuligheter enn kun PostNord, da ikke alle kunder har en positiv opplevelse med de. 

8. Kundekommunikasjon

På Instagram har Nelly nesten en halv million følgere og de deler innlegg omtrent hver eneste dag. På de fleste postene er følgerne engasjerte og liker, kommenterer og deler innleggene til Nelly. I tillegg er Nelly flinke med å svare kunder i kommentarfeltet. 

Likevel opplever jeg at kundeopplevelsen på selve nettsiden er svak. Dette er fordi at de mangler chatboot eller andre verktøy for kunne kommunisere direkte med kunden.

TERNINGKAST: 4

Forslag til forbedring:

 • Opprette nye og raske måter å kommunisere direkte med kunden på. 
 • Svare raskere på kundehenvendelser.

Skjermdump fra Nelly.com

Skjermdump fra Instagram.com

9. Priser, utmerkelser og artikler 

Dersom Nelly har fått noen priser eller utmerkelser tidligere er det viktig å vise frem dette til kundene. For det første vil det skape trygghet hos kunden og rettferdiggjøre for en noe høyere pris. Det er ikke mulig å finne frem til noen priser, utmerkelser eller artikler på hjemmesiden. 

TERNINGKAST: 1

Forslag til forbedring:

 • Vise frem/ markedsføre for priser, utmerkelser og gode artikler. 

10. Konsept og strategi 

Nelly har et klart og tydelig konsept, som er å tilby inspirasjon og et bredt utvalg av de siste trendene. Konseptet kommer tydelig frem på nettsiden hvor de bruker bilder til å inspirere kundene. Jeg syntes at strategien til Nelly er god og det er tydelig at de har skapt en sterk merkevare ved å bruke kjente influencere og sosiale medier. 

TERNINGKAST: 5

Konklusjon

Totalt sett havner Nelly sin nettbutikk på terningkast sterk 4. Dette er som følge av at Nelly i bunn og grunn scoorer høyt på de fleste punktene. Likevel er det noen områder som bør forbedres, som eksempelvis flere leveringsmuligheter og bedre kundeservice. Ved å forbedre disse områdene vil Nelly kunne skape mer verdi for eksisterende og nye kunder. 

Kildeliste:

Even Ødegård. Vurdering av Løplabbet sin nettbutikk. 01.05.2016. Hentet fra

Nelly.com 

https://nelly.com/no/klær-til-kvinner/

Hvordan skaffe seg en mentor

Hei og velkommen tilbake til min studentblogg! I dette innlegget skal jeg gå nærmere inn på hvorfor og hvordan man kan skaffe seg en mentor. For å få en bredere forståelse over hvordan man skaffer seg en mentor har jeg tatt et kurs som heter «first round». Dette kurset handler om hvordan man kan bygge et nettverk, noe som er viktig å kunne i arbeidslivet. 

LinkedIn

LinkedIn er en veletablert plattform som er kjent for å samle profesjonelle kontakter og forretningsforbindelser. LinkedIn er et godt eksempel på en plattform hvor man kan skaffe seg et nettverk over hele verden. I arbeidslivet er det svært viktig å ha et godt nettverk, da det kan gi deg som person mange muligheter. I tillegg vil det være enklere å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere, noe som gjør det enklere å søke jobber. Som sagt er det svært nyttig å bygge et nettverk, men hvordan gjør man det?

Start networking – first round 

I kurset «first round» er det 8 moduler som må gjennomføres. Dette inkluderer at du får en gjennomgang av hensiktsmessige verktøy som senere kan anvendes i arbeidslivet. Videre skal vi gjennomgå de ulike modulene hver for seg. 

Din profesjonelle identitet: Det første steget i kurset tar for seg hvem du er som student. Selv om man er ferdig utdannet betyr ikke det nødvendigvis at en føler seg trygg i arbeidslivet. Som student vil man i større grad tilnærme seg teoretisk læring og det kan oppleves forvirrende å skulle anvende det man har lært i praksis. Etter hvert som man får mer erfaring innenfor det profesjonelle arbeidslivet vil identiteten vokse og det er viktig å være trygg i rollen sin. Kurset trekker frem fem essensielle kvaliteter som en bør ha for å oppsøke hjelp fra andre profesjonelle aktører. De fem kvalitetene er følgende:

Empati: Denne kvaliteten handler om å kunne se ting fra andres perspektiv. I arbeidslivet vil man møte på mange ulike mennesker, noe som gjør det veldig viktig å kunne se ting fra andres «point of view». 

Nysgjerrighet: Går ut på å vise at du er nysgjerrig på bedriften/ personen.

Takknemlighet: Når noen gir deg tid og innsikt er det viktig å vise takknemlighet. 

Relevansen: Forklar hvorfor samtalen er nyttig.

Respekt: Den gylne regel – behandle andre sånn som du selv ønsker å bli behandlet. 

Hvordan finne en mentor på LinkedIn: For å finne en mentor på LinkedIn er man nødt til å opprette en profil. Når dette er gjort er det mulig å komme i kontakt med mennesker over hele verden. På LinkedIn er det mulig å spesifisere søket, slik at du enkelt kan komme i kontakt med mennesker i den bransjen du ønsker å jobbe i. På plattformen er det tre ulike måter du kan bruke for å komme i kontakt med andre mennesker. 

Perfect overlap: Er når du identifiserer deg med noen fra samme skole eller linje. 

Great overlap: Et eksempel på «great overlap» er hvis man finner noen som har gått på samme skole som deg. Personen trenger ikke å ha studert det samme som deg, men gjerne noe lignende. 

Similiarites: Dette kan for eksempel være at du har noe til felles med personer i bedriften du ønsker å jobbe for. Det kan for eksempel være at personen har gått på samme skole som deg. 

Hvordan ta kontakt gjennom LinkedIn: I kurset fikk vi en bedre forståelse over hva som er forskjellene mellom LinkedIn og E-mail. I utgangspunktet er LinkedIn en bedre plattform for å knytte profesjonelle kontakter, da man noenlunde allerede har en «digital CV» på LinkedIn. Dette gjør det enklere å synliggjøre erfaring, kompetanse og referanser. På den andre siden ser vi at E-mail fungerer mer som en kommunikasjon plattform hvor man utveksler informasjon med eksisterende kontakter, som for eksempel mellom kollegaer. 

Koordinering: Mange har ofte en travel arbeidsdag, noe som gjør at de har lite tid til overs. Av den grunn er det viktig å gjøre kommunikasjonsprosessen enkel. Det vil si at man ikke bør skrive lange eller uspesifiserte meldinger. Et tips er å skrive kort og konkret slik at man får et raskt svar tilbake. 

Modulene 5, 6 og 7 går inn i hverandre: 

De tre siste modulene går ut på å styre samtalen, gi informasjon om deg selv og stille forberedt. Vi deler styringsfasen inn i fire ulike deler: Start, introduksjon, spørsmål og avslutning. Det er viktig å være forberedt og man kan for eksempel skrive ned spørsmål på forhånd. I tillegg er det viktig å fremheve fem punkter når du skal fortelle om deg selv – fortell litt om deg selv, skills og interesser, din erfaring så langt i arbeidslivet, hvor du er i dag og hva du ønsker å oppnå i fremtiden. Når man skal spørre mentor om spørsmålene bør de deles inn i «main, second og third». 

 • Main: Handler om deres reise, og hvilke hindringer de har møtt på frem til i dag, samt hvorfor de har tatt valgene som har ført dem dit de er i dag. 
 • Second: Handler om hvordan skills de har og deres karriere, samt informasjon om bedriften. 
 • Third: Handler om råd, som for eksempel hvilke råd de ønsker å gi videre og hvilke muligheter du kan ha, samt eventuelle anbefalinger de kan gi deg.

8. Skape langsiktige relasjoner

I arbeidslivet er det viktig å skape langsiktige relasjoner, spesielt hvis man ønsker å bygge et solid nettverk. Det er viktig å opprettholde kontakten med mentor, slik at man fortsatt kan få veiledning. For å vise mentor at du setter pris på hjelpen kan du for eksempel sende en mail for å vise din takknemlighet. Det er også mulig å forhøre deg om det er mulig å spørre mentor om det er mulig å ta kontakt ved senere anledninger. På den måten vil personen føle seg verdsatt og det vil være enklere å ta kontakt senere. 

Konklusjon

Alt i alt var kurset utrolig lærerikt og spennende. Etter å ha tatt kursert ser jeg definitivt nytten av å ha en mentor. I tillegg vil jeg bli flinkere på å bruke LinkedIn, slik at jeg selv kan komme i kontakt med andre personer. 

Kildeliste:

https://first-round.teachable.com

Influencer marketing

Blogginnlegg – 1: Sammendrag om influencer marketing 

Hei og velkommen til min studentblogg! I dagens innlegg skal jeg skrive et sammendrag om influencer marketing. Influencer marketing går ut på å bruke «online påvirkere» til å markedsføre for produkter eller tjenester. Bedrifter bruker ofte influencere for å påvirke forbrukere til å kjøpe. Influenserene, eller «påvirkerne» har en enorm innflytelse innen sitt felt, og influenser marketing har blitt større enn noen gang. Likevel er det forutsatt at det kan influencer marketing utfordrende å drive med influencer marketing. Videre skal vi se nærmere på hvorfor det kan være komplekst å anvende influencer marketing. 

I prinsippet er influencer marketing et virkemiddel for å få ut positive omtaler om bedritens produkter eller tjenester. I følge (What will influencer marketing look like in 2021, Kristen Baker) viser det seg at hele 80% av markedsførere syntes at influenser marketing fungerer effetkivt, og 89% sier at det fungerer like godt, om ikke bedre enn andre markedsføringskanaler. Likevel er det noen utfordringer ved influencer marketing som bør tas hensyn til. 

Utilizing Influencer Marketing to Deliver Awesome Customer Experience - the Definitive Guide | CommBox (BumpYard)
Influencer Marketing Strategy Won't Work Without This One Key Ingredient

Bildet hentet HER:

 1. Hvordan finne influencere
 • For at markedsføringen skal skape gode resultater er det viktig å identifisere hvilken influencer det vil være lønnsomt å samarbeide med. Den enkleste måten å finne potensielle samarbeidspartnere på er ved hjelp av Google, eller hvilken som helst søkemotor. Dette er som følge av at potensielle influencere allerede lager innhold innenfor bedriftens felt. 
 • En annen måte å finne influencere på er å bruke sosiale medier som for eksempel Instagram, TikTok osv. Det å undersøke tilstedeværelsen til influencere på sosiale kanaler er en god måte å lære mer om dem. 
 • En enklere metode å finne influencere på er å bruke profesjonelt og personlig nettverk for å få referanser. Dette kan for eksempel være å spørre bekjente om de har samarbeidet med noen influencere som deler innhold som er kompatibelt med merkevaren. 
 • Det å lese blogger eller relevante artikler kan være en effektiv måte å finne influencere på. Dette kan eksempelvis være artikler om et spesifikt tema, som oppsummerer en rekke aktuelle influencere som bedriften kan tilnærme seg. 
 • Dersom bedriften ønsker å samarbeide med en større influencer kan det være hensiktsmessig å bruke byråer eller agenter. Det å inngå et samarbeid gjennom et byrå er positivt for begge parter, da det er profesjonelle aktører involvert. 

2. Velge de riktige influencerne 

Bedrifter bør samarbeide med influencere som har optimal rekkevidde, engasjement og publikumsdemografi. Det vil si at influenceren sin publikumsdemografi bør være i tråd med bedriftens målgruppe. I tillegg er det viktig å ta hensyn til kvantitative beregninger som for eksempel antall følgere og lignende. Det å velge riktig influencer kan være svært utfordrende. Dette kan være utfordringer som at «influenceren» har falske følgere eller at algoritmene forandres (Mediakix, 2019). Videre skal vi se nærmere på ulike typer influencere en bedrift kan samarbeide med. 

 • Mikroinfluencere finnes på en rekke kanaler og er personer som har mellom 100 – 100 000 følgere (Social media influencers: mega, macro, micro or nano, Kaya Ismail). For bedrifter med et begrenset budsjett kan det være svært lønnsomt å samarbeide med mikroinfluencere. 
 • Det er mange måter å jobbe med kjendisinfluencere på. Det kan for eksempel være gjennom sosiale medier, annonser, TV – reklamer, blogger og lignende. Dersom bedriften er veletablert i markedet og har en stor lansering vil det være lønnsomt å samarbeide med kjendisinfluencere. Et samarbeid med kjendisinfluencere er svært kostbart, men til gjengjeld når man ut til en stor målgruppe. 
 • Når man skal markedsføre for noe gjennom digitale plattformer som Instagram, YouTube eller TikTok kan det være lurt å samarbeide med sosiale medier influencere. Disse influencerene har gjerne tusenvis av følgere på sosiale plattformer og de har en stor påvirkning innenfor sin målgruppe. Samarbeidet går ofte ut på at influenceren legger ut innhold som promoterer produktene eller tjenestene til bedriften. 

3. Hvordan planlegge en influencer markedsføringsstrategi

 • Det første man bør gjøre er å identifisere målene og målgruppen. Dette vil gjøre det enklere å vite hvilke influencere man skal tilnærme
 • seg. 
 • Når man har satt et mål er det viktig å sette et budsjett for markedsføringen. Budsjettet bør inkludere hvor mye penger som skal brukes, og hva bedriften forventer å få tilbake i form av salg (NDLA, 2020). 
 • Når de grunnleggende trinnene er på plass, er det på tide å komme i kontakt med den potensielle influenseren. Dette kan for eksempel være gjennom email eller DM. 
 • Når samarbeidet er gjennomført er det viktig å måle resultatene. Dette gjør det enklere å vite om man bør samarbeide med influenceren i fremtiden. 

Utilizing Influencer Marketing to Deliver Awesome Customer Experience - the Definitive Guide | CommBox (BumpYard)

Bilde hentet HER: 

Det viktigste oppsummert:

Tradisjonelle markedsføringskanaler begynner mer eller mindre å forsvinne, og det som fungerte for 5-10 år siden fungerer ikke på samme måte i dag. Internett og sosiale medier har ført til at vi er nødt til å anvende nye måter å markedsføre på. Digital markedsføring har hatt en enorm utvikling de siste årene, og har skapt nye og mer effektive måter å markedsføre på. Influencer marketing blir stadig mer populært blant bedrifter og anses å være en effektiv måte å markedsføre på. Mye av dette kan forklares gjennom at influencere blir sett på som autoritære personer, noe som gjør at forbrukere lett blir påvirket av hva influencere reklamerer for. Likevel må man investere mye tid for å finne den riktige influenceren, slik at innholdet appellerer til riktig målgruppe. I tillegg må man sette av en del penger til å kjøre kampanjer og lignende med influenceren. En undersøkelse fra blog.hubspot viser blant annet følgende om influencer marketing: 

 • 71% sier at trafikken fra influencer marketing er bedre enn andre kanaler. 
 • Hele 49% av forbrukere er avhengige av anbefalinger for sine kjøpsbeslutninger.
 • 60% av forbrukere sier de har blitt påvirket av en anbefaling når de handler.

For bedrifter åpner dette mange muligheter. Det er blant annet enklere å synliggjøre seg på digitale plattformer, man når ut til en større målgruppe osv. I tillegg er det rimeligere å bruke influencere enn kjendiser, som man gjerne ville gjort i tradisjonell markedsføring. Alt tatt i betraktning er det likevel viktig å planlegge hvordan man skal gjennomføre markedsføringen med den potensielle influenceren. 

Kildeliste:

What will influencer marketing look like in 2021?. Kristen Baker. Feb, 2021. Hentet fra

https://blog.hubspot.com/marketing/how-to-work-with-influencers

What are the chief influencer marketing challenges in 2019?. MediaKix. Hentet fra

Social media influencers: mega, macro, micro or nano. Kaya Ismail. Des, 2018. Hentet fra

https://www.cmswire.com/digital-marketing/social-media-influencers-mega-macro-micro-or-nano/

Markedsplan og budsjett. NDLA. Mai, 2020. Hentet fra

https://ndla.no/nb/subject:fd43e0c7-9dd6-427d-9edb-2e4234d8db9d/topic:7df2950d-3af9-462e-b27f-cf3df147eaa3/topic:3192e856-4b9a-40c0-8788-03ea56ac6588/resource:ab8d1745-00ce-4651-af12-59f5ecbefd57?filters=urn:filter:f18ad41e-d9c3-4428-8cb6-5eb852e45082

Refleksjonsnotat

Hei! Nå er vi kommet til slutten av den første delen i kurset. I dette innlegget skal jeg oppsummere og reflektere over hva jeg har lært, og hvilke konsekvenser dette kan ha for meg i fremtiden.

Oppsummering:

I den første delen av kurset har vi gått gjennom mange temaer som: Kunstig intelligens, maskinlæring, digitale plattformer og så videre. Vi har også lært mye om hvordan det er å opprette en faglig blogg. Bloggen har vi fått bruke som en læringsplattform, noe jeg syntes har vært utrolig lærerikt. Det temaet jeg tenker har vært mest spennende er kunstig intelligens og digitale plattformer. Kunstig intelligens er noe en stadig hører om i media, så det har vært kunnskapsrikt å få en bredere forståelse over hva det faktisk er. Samtidig har vi lært mye om hvilke konsekvenser dette har for fremtiden, spesielt innenfor arbeidslivet. Etter den første delen har jeg fått en større forståelse for hva kunstig intelligens faktisk er og hvilken påvirkning det har på fremtidens utvikling. På den andre siden har jeg også fått innblikk i de positive sidene ved kunstig intelligens, som at det for eksempel kan utvikle og forberede tjenester. Det andre temaet jeg syntes var spennende er digitale plattformer. Disse tjeneste er noe vi stadig bruker og det har vært spennende å lære mer om hva som ligger bak tjenestene. Etter å ha lært mer om digitale plattformer har jeg fått et innblikk i den omfattende teknologien som ligger bak tjenestene.

Avslutning:

Etter å ha gjennomført den første delen kan jeg trygt si at jeg har lært mye nytt, som jeg definitivt kommer til å ha bruk for i fremtidige arbeidssituasjoner. Jeg stor tro på at dette er noe jeg kommer til å huske i lang tid fremover og ta med meg videre inn i arbeidslivet. For eksempel det med å anvende teknikker som filtrering, algoritmer og lignende. Som en fremtidig digital markedsfører ser jeg for meg at jeg vil ha stor nytte av det jeg har lært i det første kurset.

Blokkjeder og hva det brukes til

Hei! Vi nærmer oss slutten av kurset og i dette blogginnlegget skal jeg gå nærmere inn på hva blockchains er. Blockchains har vokst over årene og kan nå sees på som en digital innovasjon. Blokkjede-teknologien går ut på å lagre og utveksle data og de mest kjente blokkjedene er kryptovaluta og bitcoin.

Hva er blokkjeder?

Over de siste årene har blokkjeder hatt en enorm utvikling, og det anses at blokkjeder kommer til å påvirke den offentlige sektoren og næringslivet de kommende årene. En blokkjede består av flere blokker med data og fungerer slik at alle som skal ha tilgang til dataen er en del av kjeden. De som er en del av kjeden blir informert om dataen, endringer og oppdateringer som blir foretatt. Blokkjeder er uavhengige av deltakere og betales med kryptovaluta.

Alt du trenger å vite for å skjønne blokkjeder, og litt til - Guide - Tek.no
Bildet hentet HER

Blokkjeder som en transaksjon

Når det skal gjennomføres transaksjoner i form av blokkjeder, så brukes det “digitale brikker”, istedenfor kontanter. Betalingen trenger ikke å gå gjennom banken og de digitale brikkene blir vist til alle som er en del av kjeden. Når nettverket har godkjent transaksjonen blir brikken lagt til i kjeden, som da er den digitale oversikten over transaksjonen. Transaksjonene blir deretter kryptert, lagret, signert og samlet i en brikke.

Hensikten bak blokkjeder er å foreta transaksjoner på en sikrere måte. Løsningen består av å fjerne tredjeparten som er involvert i transaksjonen, som i de fleste tilfeller er banken. Ved å gjøre dette blir transaksjonene tryggere og mer effektive.

Hva er en blokkjede?. En blokkjede (blockchain) er en… | by Asgeir Sognefest | Hallingdata | Medium
Bildet hentet HER

Blokkjeder i Norge

Det kan forventes at blokkjeder i nærmeste fremtid vil påvirke næringslivet og den offentlige sektoren. I de offentlige sektorene kan det bidra til å øke sikkerheten, personvernet, sikre IT systemene og øke effektiviteten. I Norge er det mange som benytter seg av elektroniske kontaktløse betalingsmuligheter, som f.eks Vipps og Apple Pay. Mye rundt oss er digitalisert og bankene har full oversikt over alle transaksjonene våres. Dersom teknologien blir mer brukt av bedrifter i Norge vil det skape mer tillit hos folk og man vil føle seg mer trygg.

Kilder:

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/audit/articles/blokkjede-revisjon-revolusjon.html

Konsekvensene av filterbobler og ekkokamre

Hei! I mitt forrige blogginnlegg skrev jeg om plattformtjenesten Tise, og hvordan tjenesten reduserer brukernes transaksjonskostnader. I dagens blogginnlegg har vi fått i oppgave å skrive om utviklingen og konsekvensene av filterbobler og ekkokamre.

Filterbobler og ekkokamre

Hva er filterbobler? I følge SNL beskrives filterbobler som en systematisk, individuelt tilpasset avgrensning av informasjon og opplevelser på nett, som kan føre til ensretting og stagnasjon hos enkelt brukere eller grupper. Filterbobler oppstår når algoritmer på en nettside sorterer informasjon en bruker søker etter, basert på informasjon om brukeren. Dette resulterer i at vi blir eksponert for informasjon som passerer våre synspunkter, mens vi på den andre siden blir utestengt fra informasjon som ikke stemmer overens med våre egne oppfatninger.

Bildet hentet HER

Hva er ekkokamre? Ekkokamre er den situasjonen vi befinner oss i etter å ha blitt tilpasset filterboblene. Dette resulterer i at vi havner i et rom med flere som deler de samme interessene, meningene og holdningene som oss selv. Mennesker oppsøker nettsider og grupper, der man deler informasjon og meninger med andre som har samme synspunkter som en selv. Et eksempel på dette kan være at du liker et innlegg på Instagram, for at du så blir eksponert for lignende innlegg på “utforsk funksjonen”.

Er du træt af dit ekkokammer? Sådan prikker du hul på din nyhedsboble på Facebook
Bildet hentet HER

Hva er konsekvensene av dette?

De fleste av oss har nok lagt merke til at dersom du søker på noe på Google, vil lignende informasjon dukke opp på en annen nettside. Dette er filterboblene som filtrer informasjon ut i fra dine søk. Dette fører til at du blir utestengt fra informasjon som ikke passer deg. En konsekvens av dette kan være at du ikke får med deg viktig informasjon, og at du havner i din egen lille boble, basert på den informasjonen du blir eksponert for. En annen ulempe er at man kan få et urealistisk syn på informasjon, da vedkommende kun blir eksponert for informasjon som passer egne synspunkter. Dersom to mennesker Googler samme søkeord, kan de få helt ulike søkeresultater. På den andre siden er filterbobler og ekkokamre positivt for markedsførere, da annonser blir mer målrettet.

Min mening er at filterbobler og ekkokamre både har positive og negative sider. Når man skal shoppe på nettet er det effektivt å ha filtre som spesifiserer søkeresultatet. Dette gjør det enklere og mer tidseffektivt å ha handle på nett. En negativ side ved dette er at man ikke blir eksponert for informasjon som kan være viktig. Dette kan eksempelvis være at du ikke får med deg viktige hendelser som skjer rundt omrking i verden, eller bare annen nyttig informasjon. Alt i alt er det spennende å se hvordan teknologien utvikler seg og jeg er spent på hva fremtiden byr på.

Kildehenvisning

Krokan, Arne. 2015. «Det friksjonsfrie samfunn – om utviklingen av nye digitale tjenester». Cappelen Damm.

Kristin Skare Orgeret (OsloMet), Henrik Dvergsdal (Nord universitet). 23. desember 2020. “Filterboble”. Store norske leksikon