Hvordan bruke Google Analytics

Hei og velkommen tilbake til min studentblogg! Nå er vi kommet til siste modul i digital markedsføring, som vi skal ha med Marius. Etter en lærerik og krevende periode er vi snart i mål med å ha fullført kurset. I de andre modulene har vi jobbet litt med Google Tag Manager og Google Analytics, og det er sikkert flere av dere som har anvendt dette i forbindelse med nettbutikken i Karl Phillip sin del. I dagens innlegg skal jeg gå litt nærmere inn på hvordan man kan konfigurere Google Analytics og jeg håper å gjøre det lettere for dere å bruke de. 

Først, hva er Google Analytics?

Google Analytics er en tjeneste fra Google, som generer statistikken om besøkende til en nettside. Google Analytics fungerer som et verktøy for markedsførere og gir innsikt i trafikken på en nettside. På den måten kan man bruke dataen til å forbedre nettsiden slik at den appellerer til besøkende på en mer produktiv måte. 

Hvordan bruke Google Analytics

For å ta i bruk Google Analytics er man nødt til å opprette en Analytics konto, som man kan gjøre HER. Når man har opprettet konto må man konfigurere området man holder til i/ selger til, og man må i tillegg konfigurere en rapporteringsvisning. Deretter er det bare å implementere sporingskoden på nettsiden, slik at man kan begynne å samle inn data. Ved å forstå hvordan bruker dataen kan man utnytte dette for å tiltrekke seg flere besøkende. 

Et eksempel på hvordan statistikken ser ut. Bilde hentet HER.

Implementering av Google Analytics i nettbutikken

I forbindelse med Karl Phillip sin del har vi utviklet en nettbutikk fra idé til lansering. Gruppa mi og jeg bestemte oss raskt at vi ville jobbe effektivt med å implementere digitale verktøy, slik at vi kunne forbedre og justere på eventuelle hindringer. Vi brukte Shopify for å utvikle nettsiden, og her kan man også bruke Shopify sin analytics. Det er noe mer lettvint enn å implementere Google Analytics, men vi ville likevel ta i bruk Google Analytics, da det er viktig å kunne bruke verktøyet. Vi brukte samme fremgangsmåte som jeg har beskrevet over i «hvordan bruke Google Analytics». Vi brukte verktøyet for å spore og analysere besøkende på nettbutikken. På denne måten kunne vi se hvor mange besøkende vi hadde i ulike perioder. For eksempel så kunne vi se at vi ikke hadde mange besøkende i startfasen, men at trafikken økte med en gang vi begynte å markedsføre for nettsiden på sosiale plattformer. Vi opplevde at Google Analytics fungerte effektivt, for å få en bedre forståelse over hvilke tiltak som var produktive for å øke trafikken på nettbutikken. Det var også veldig spennende å følge med på trafikken, da vi fikk flere besøkende etter hvert som vi implementerte markedsføringstiltakene. 

Google Analytics på studentbloggen

I tillegg til å ha brukt Google Analytics på nettbutikken, så har jeg også implementert dette på studentbloggen her på WordPress. Dette gjorde jeg hovedsakelig kun for å lære mer om Google Analytics i praksis, og det er noe jeg anbefaler andre å gjøre for å lære mer om hvordan bruker verktøyet. Her kunne jeg se hvilke innlegg som var mest lest og hvilke innlegg som trengte mer oppmerksomhet. Det å analysere hvilke innlegg som hadde mest trafikk hjalp meg til å skrive bedre innhold på bloggen, da jeg fikk en bedre forståelse over hva som økte trafikken på innleggene. 

Fordeler med å bruke Google Analytics

Det er en rekke fordeler ved å anvende Google Analytics. For det første får man full oversikt over trafikken på nettsiden, noe som er viktig når man driver en nettbutikk eller lignende. Analytics gjør det også enklere å forstå hvordan brukerne engasjerer seg i innholdet ditt. På denne måten vet man hvilke tiltak som er effektive og hvilke som ikke fungerer. Som jeg nevnte over, er dette selv en måte jeg har brukt Google Analytics på. Det ga meg en bedre oversikt over hvilke tiltak som var effektive. Dette gjorde også selve arbeidsprosessen mer effektiv, da jeg fikk innsikt i hvilke områder som måtte forbedres. En annen fordel er at man enkelt kan integrere Google Analytics med andre Google-tjenester, og dersom man bruker andre Google-markedsførings tjenester vil det være viktig å bruke Analytics for å evaluere resultatene. Analytics har en viktig rolle for enhver nettside, da gir innsikt om du får de resultatene du ønsker. Videre skal skrive noen punkter om hva jeg mener fungerer effektivt med Google Analytics.

  • Man får en bedre forståelse over forbrukeradferden på nettsiden.
  • Bedre innsikt i datarapporter og hvordan man kan tilpasse markedsføringen.
  • Det blir enklere å forbedre søkemotoroptimaliseringen.
  • Google Analytics har en egen konverteringssporing, som gjør det effektivt å finne din målgruppe.

Kildeliste:

https://www.entrepreneur.com/article/368879

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s