Influencer marketing

Blogginnlegg – 1: Sammendrag om influencer marketing 

Hei og velkommen til min studentblogg! I dagens innlegg skal jeg skrive et sammendrag om influencer marketing. Influencer marketing går ut på å bruke «online påvirkere» til å markedsføre for produkter eller tjenester. Bedrifter bruker ofte influencere for å påvirke forbrukere til å kjøpe. Influenserene, eller «påvirkerne» har en enorm innflytelse innen sitt felt, og influenser marketing har blitt større enn noen gang. Likevel er det forutsatt at det kan influencer marketing utfordrende å drive med influencer marketing. Videre skal vi se nærmere på hvorfor det kan være komplekst å anvende influencer marketing. 

I prinsippet er influencer marketing et virkemiddel for å få ut positive omtaler om bedritens produkter eller tjenester. I følge (What will influencer marketing look like in 2021, Kristen Baker) viser det seg at hele 80% av markedsførere syntes at influenser marketing fungerer effetkivt, og 89% sier at det fungerer like godt, om ikke bedre enn andre markedsføringskanaler. Likevel er det noen utfordringer ved influencer marketing som bør tas hensyn til. 

Utilizing Influencer Marketing to Deliver Awesome Customer Experience - the Definitive Guide | CommBox (BumpYard)
Influencer Marketing Strategy Won't Work Without This One Key Ingredient

Bildet hentet HER:

 1. Hvordan finne influencere
 • For at markedsføringen skal skape gode resultater er det viktig å identifisere hvilken influencer det vil være lønnsomt å samarbeide med. Den enkleste måten å finne potensielle samarbeidspartnere på er ved hjelp av Google, eller hvilken som helst søkemotor. Dette er som følge av at potensielle influencere allerede lager innhold innenfor bedriftens felt. 
 • En annen måte å finne influencere på er å bruke sosiale medier som for eksempel Instagram, TikTok osv. Det å undersøke tilstedeværelsen til influencere på sosiale kanaler er en god måte å lære mer om dem. 
 • En enklere metode å finne influencere på er å bruke profesjonelt og personlig nettverk for å få referanser. Dette kan for eksempel være å spørre bekjente om de har samarbeidet med noen influencere som deler innhold som er kompatibelt med merkevaren. 
 • Det å lese blogger eller relevante artikler kan være en effektiv måte å finne influencere på. Dette kan eksempelvis være artikler om et spesifikt tema, som oppsummerer en rekke aktuelle influencere som bedriften kan tilnærme seg. 
 • Dersom bedriften ønsker å samarbeide med en større influencer kan det være hensiktsmessig å bruke byråer eller agenter. Det å inngå et samarbeid gjennom et byrå er positivt for begge parter, da det er profesjonelle aktører involvert. 

2. Velge de riktige influencerne 

Bedrifter bør samarbeide med influencere som har optimal rekkevidde, engasjement og publikumsdemografi. Det vil si at influenceren sin publikumsdemografi bør være i tråd med bedriftens målgruppe. I tillegg er det viktig å ta hensyn til kvantitative beregninger som for eksempel antall følgere og lignende. Det å velge riktig influencer kan være svært utfordrende. Dette kan være utfordringer som at «influenceren» har falske følgere eller at algoritmene forandres (Mediakix, 2019). Videre skal vi se nærmere på ulike typer influencere en bedrift kan samarbeide med. 

 • Mikroinfluencere finnes på en rekke kanaler og er personer som har mellom 100 – 100 000 følgere (Social media influencers: mega, macro, micro or nano, Kaya Ismail). For bedrifter med et begrenset budsjett kan det være svært lønnsomt å samarbeide med mikroinfluencere. 
 • Det er mange måter å jobbe med kjendisinfluencere på. Det kan for eksempel være gjennom sosiale medier, annonser, TV – reklamer, blogger og lignende. Dersom bedriften er veletablert i markedet og har en stor lansering vil det være lønnsomt å samarbeide med kjendisinfluencere. Et samarbeid med kjendisinfluencere er svært kostbart, men til gjengjeld når man ut til en stor målgruppe. 
 • Når man skal markedsføre for noe gjennom digitale plattformer som Instagram, YouTube eller TikTok kan det være lurt å samarbeide med sosiale medier influencere. Disse influencerene har gjerne tusenvis av følgere på sosiale plattformer og de har en stor påvirkning innenfor sin målgruppe. Samarbeidet går ofte ut på at influenceren legger ut innhold som promoterer produktene eller tjenestene til bedriften. 

3. Hvordan planlegge en influencer markedsføringsstrategi

 • Det første man bør gjøre er å identifisere målene og målgruppen. Dette vil gjøre det enklere å vite hvilke influencere man skal tilnærme
 • seg. 
 • Når man har satt et mål er det viktig å sette et budsjett for markedsføringen. Budsjettet bør inkludere hvor mye penger som skal brukes, og hva bedriften forventer å få tilbake i form av salg (NDLA, 2020). 
 • Når de grunnleggende trinnene er på plass, er det på tide å komme i kontakt med den potensielle influenseren. Dette kan for eksempel være gjennom email eller DM. 
 • Når samarbeidet er gjennomført er det viktig å måle resultatene. Dette gjør det enklere å vite om man bør samarbeide med influenceren i fremtiden. 

Utilizing Influencer Marketing to Deliver Awesome Customer Experience - the Definitive Guide | CommBox (BumpYard)

Bilde hentet HER: 

Det viktigste oppsummert:

Tradisjonelle markedsføringskanaler begynner mer eller mindre å forsvinne, og det som fungerte for 5-10 år siden fungerer ikke på samme måte i dag. Internett og sosiale medier har ført til at vi er nødt til å anvende nye måter å markedsføre på. Digital markedsføring har hatt en enorm utvikling de siste årene, og har skapt nye og mer effektive måter å markedsføre på. Influencer marketing blir stadig mer populært blant bedrifter og anses å være en effektiv måte å markedsføre på. Mye av dette kan forklares gjennom at influencere blir sett på som autoritære personer, noe som gjør at forbrukere lett blir påvirket av hva influencere reklamerer for. Likevel må man investere mye tid for å finne den riktige influenceren, slik at innholdet appellerer til riktig målgruppe. I tillegg må man sette av en del penger til å kjøre kampanjer og lignende med influenceren. En undersøkelse fra blog.hubspot viser blant annet følgende om influencer marketing: 

 • 71% sier at trafikken fra influencer marketing er bedre enn andre kanaler. 
 • Hele 49% av forbrukere er avhengige av anbefalinger for sine kjøpsbeslutninger.
 • 60% av forbrukere sier de har blitt påvirket av en anbefaling når de handler.

For bedrifter åpner dette mange muligheter. Det er blant annet enklere å synliggjøre seg på digitale plattformer, man når ut til en større målgruppe osv. I tillegg er det rimeligere å bruke influencere enn kjendiser, som man gjerne ville gjort i tradisjonell markedsføring. Alt tatt i betraktning er det likevel viktig å planlegge hvordan man skal gjennomføre markedsføringen med den potensielle influenceren. 

Kildeliste:

What will influencer marketing look like in 2021?. Kristen Baker. Feb, 2021. Hentet fra

https://blog.hubspot.com/marketing/how-to-work-with-influencers

What are the chief influencer marketing challenges in 2019?. MediaKix. Hentet fra

Social media influencers: mega, macro, micro or nano. Kaya Ismail. Des, 2018. Hentet fra

https://www.cmswire.com/digital-marketing/social-media-influencers-mega-macro-micro-or-nano/

Markedsplan og budsjett. NDLA. Mai, 2020. Hentet fra

https://ndla.no/nb/subject:fd43e0c7-9dd6-427d-9edb-2e4234d8db9d/topic:7df2950d-3af9-462e-b27f-cf3df147eaa3/topic:3192e856-4b9a-40c0-8788-03ea56ac6588/resource:ab8d1745-00ce-4651-af12-59f5ecbefd57?filters=urn:filter:f18ad41e-d9c3-4428-8cb6-5eb852e45082

1 Comment

 1. Hei Gabrielle 😀

  Bra jobbet!
  Jeg synes du viser til solid refleksjon ved at du legger ved masse nyttig og interessant informasjon i henhold til temaet. Jeg synes også du legger det frem på en veldig oversiktlig måte, samtidig som du har en god struktur på innlegget. Jeg liker innledningen, og at du runder av innlegget med en oppsummering av de viktigste punktene.

  Husk bare at du bør forholde deg til Chicago-manualen når du kildehenviser, og sørg for at dette blir gjort riktig gjennom hele innlegget 🙂

  Ellers bra jobbet, stå på 😀

  Like

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s