Tise som en plattformtjeneste

Hei igjen! Nå er vi halvveis i den første delen av Arnes bidrag, og vi har lært mye nytt. Vi har hatt en grundig gjennomgang i teknologi og lært mer om hvordan teknologi er med på å forme fremtiden. Foreløpig har det vært utrolig spennende å lære mer om teknologi. Denne uka har vi også lært mer om kompetanseutvikling, slik at vi er mer forberedt på å møte de omstillingene som kommer. Til det siste blogginnlegget denne uka har jeg valgt å skrive om den norske plattformtjenesten Tise.

Sirkulær økonomi og Tise – Lasse Lunden
Bildet hentet fra lasselunden.no

Først, hva er digitale plattformer? Digitale plattformer beskrives som en teknisk løsning for å samle inn, oppbevare og bearbeide data. I følge E-studie er digitale plattformer en forretningsmodell, som skaper verdi gjennom å fasilitere transaksjoner mellom to eller flere uavhengige grupper. Dette kan for eksempel være mellom bruker og leverandør.

En digital plattform gir deg kontroll på dataen | Atea
Bildet hentet fra Atea.no

Tise som en digital plattform

Tise er en norsk app for salg av brukte varer. Appen ble lansert i 2016 og har siden vært den mest populære appen for salg av klær og interiør, blant kvinner mellom 18-35 år. I løpet av tre år har gjenbruksappen samlet 600.000 brukere. Tise har brukt det populære Instagram konseptet, for å skape en inspirerende plattform for kjøp og salg. Dette har Tise gjort ved å blant annet gjøre det mulig for brukene å følge hverandre, like hverandres innlegg og skrive inn søkeord med hashtags.

Tise som en plattformtjeneste | DIG2100 (2103)

Hvem er aktørene til Tise?

Aktørene til Tise er først og fremst kjøpere/ selgere. En annen måte Tise tjener penger på er gjennom reklame. Tise har noe som heter cash points, som går ut på at selgeren oppnår “cash points” for hvert salg. Poengene som samles inn kan brukes i Tise sin cash store. I cash store kan brukerene få tilbud på diverse abonnementer, eller bare generelt få rabatter i forskjellige nettbutikker. For Tise er dette en inntektskilde, da de får betalt for at partnere legger ut reklame i appen.

Tise som en plattformtjeneste | DIG2100 (2103)
Bildet er hentet fra dig2100.no

Transaksjonskostnader

Først, hva er transaksjonskostnader? Arne Krokan beskriver transaksjonskostnader, som de stegene forbrukerene går gjennom før de kommer frem til bedriften. Transaksjonstyper kan eksempelvis være:

Søke – og informasjonskostnader er kostnader ved å finne informasjon om det man ønsker å tilegne seg, som for eksempel pris, kvalitet osv. Det er derfor nyttig om selger oppgir viktig informasjon om produktet, slik at det reduserer søkekostnadene til kunden.

Forhandlingsksotnader er kostnader som er knyttet til å forhandle vilkår som for eksempel pris. Her har Tise en funksjon hvor kjøperen kan legge inn bud, og selger kan enten akseptere, avslå, eller komme med et motbud. Partene kan også forhandle gjennom chatfunksjonen på appen.

Beslutningskostnader er når man har funnet alternativer og må ta en beslutning for å gjennomføre kjøpet. Hvordan betalingen gjennomføres bestemmes av partene, og det kan variere ut i fra kjøpet. Dersom det gjelder et kostbart kjøp kan man bruke Tise sin safe payment, ellers er det mange som brukes Vipps på små kjøp. 

Tvangskostnader er ressurser som blir brukt dersom det oppstår et problem mellom selger og kjøper. Her kan kjøperen rapportere problemer til Tise. Tise har også retningslinjer som støttes av kjøpsloven. 

Hvordan reduserer Tise reduksjonskostnader?

Det er flere måter Tise senker brukernes transaksjonskostnader. Tise er designet slik at brukeren kun trenger å taste inn noen få søkeord for å finne frem til ønskede varer. Brukeren kan enkelt sende en melding til selgeren, eller allerede legge inn bud. En annen funksjon er at brukeren kan legge inn bud med ønsket leveringsmetode, slik at selger kun trenger å akseptere budet. Når selgeren har akseptert vil pengene direkte bli overført og selger får et referansenummer, som skrives på pakken. Det eneste selger trenger å gjøre nå er å legge pakken i postkassen. Dersom bruker/ selger foretrekker å fysisk levere varen kan de enkelt planlegge møtet gjennom chat funksjonen. 

Personlig syntes jeg at Tise har et utrolig unikt og moderne konsept. Tise har gjort gjenbruk til noe trendy, og appen har i dag 270.000 trofaste brukere. Jeg har selv brukt Tise de tre siste årene og har kun hatt gode opplevelser, både ved kjøp og salg. Blogges snart igjen!

Kilder:

Arne Krokan sin blogg

Elle.no

E-studie.no

1 Comment

  1. Det er veldig mye bra i dette innlegget, Gabrielle, og du trekker frem mye som både er riktig og viktig 😀

    Minner bare om flere referanser i løpende tekst, som når du prater om Tise, eller når du refererer til Krokan. Er det en bok, eller er det forelesning? I tillegg er det veldig fint at du bruker bilder, men her har du brukt sekundærkilder, hvor du i teorien bare kunne hentet bildene direkte fra Tise.

    Du kommer med mange gode eksempler på hva Tise gjør for å senke brukernes transaksjonskostnader. Men dette kunne vært fint å liste opp når du beskriver de seks ulike stegene, og eventuelt hva dette gjør for Tise? Du skriver at “Arne Krokan beskriver transaksjonskostnader, som de stegene forbrukerene går gjennom før de kommer frem til bedriften”. Dette er litt utydelig, for transaksjonskostnader er de ressursene som går med når en bruker skal utføre en handling – som å gjennomføre et kjøp. Det stopper derfor ikke når du kommer frem til bedriften, for poenget med at Tise ønsker å senke transaksjonskostnadene for brukerne, er at de faktisk skal gjennomføre et kjøp. For hvis det for eksempel hadde vært vanskelig å kommunisere med selgeren, så ville dette økt transaksjonskostnadene, og dette ville kanskje ført til at Tise mistet kunder. For du kommer med gode eksempler på hva Tise gjør for å senke brukernes transaksjonskostnader, hvilket betyr at du forstår det. Men det kunne bare blitt forklart litt bedre 🙂

    Ellers bra jobba!

    Like

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s