Fra propellfly til business class

Teknologiske endringer i samfunnet

Hei dere! Denne uka har vi hatt en grundig gjennomgang i ulike måter teknologi kan brukes på. Vi har blant annet lært mer om 3D print, robotikk osv. I dagens blogginnlegg har jeg valgt en artikkel som handler om teknologi utviklingen innenfor flyindustrien. Jeg har tatt utgangspunkt i flyindustrien og hvordan teknologi har påvirket flybransjen.

Teknologi i flybransjen

Først, hva er teknologi? Teknologi beskrives som et moderne begrep, men i følge SNL kan vi si at teknologi oppstod i det mennesker fant tekniske løsninger for praktiske utfordringer i hverdagslivet. Det vil si at teknologi er læren om teknikker og tilhørende materielle produkter innenfor et bestemt område.

Desember 1903: Wright brødrene fløy et personfly tok av med en motordrevet maskin. Flyturen varte ikke lenge, men det var et gjennombrudd for den kommende flyindustrien.

August 1906: Elhamer oppfant en ny motor som hadde dobbelt så mange hestekrefter. En drøy måned senere lyktes han med å holde flyet i luften. I dag betraktes han som en av de største europeiske flypionerer.

30 år senere: De første jetflyene ble laget Jetflyene var de raskeste flyene og kunne fly over 650 km/t. Dette var et teknologisk gjennombrudd, da flyene tidligere hadde blitt styrt av propeller. Samtidig var jetflyene bedre på å håndtere høyder

1910-1914 Wright Model B
1903 Wright brøderenes første fly. Bildet hentet fra Wright-brothers.org
Messerschmitt Me 262: Historiens første jetjager | historienet.no
Jetfly 1930. Bildet hentet fra Historienet.no

Flyindustrien har endret seg drastisk takket være teknologien. Fra 1903 til 2000 tallet gikk vi fra å ha enkle fly som kunne ha opptil 5 personer, til passasjerfly som har opptil 300-400 passasjerer. Ytterligere ser vi hvordan de første flyene kun klarte å fly i noen sekunder, mens vi nå flyr over landegrenser. Den største utviklingen på 1900 tallet var når flyene gikk fra å bruke propeller til større motorer. De siste 20 årene har omfattende teknologi, som robotisering blitt brukt mye i flyindustrien. Denne teknologien omfatter blant annet manipulering av flykontroller, overvåking og for å sende ut elektroniske signaler. Videre skal vi se nærmere på hvordan denne teknologien har forbedret flyindustrien.

Hvordan har teknologien påvirket flyindustrien?

Teknologien som blir brukt i flyindustrien har allerede en stor innvirkning på blant annet sikkerhet og vedlikehold. Når flyindustrien begynte å vokse frem på 1900 tallet var det flere fatale ulykker, men nyere oppfinnelser har ført til det er færre ulykker i flybransjen. Nå til dags kommuniserer pilotene med flytårnet ved hjelp av nyere teknologi. Flytårnet sørger for at alle fly kan lette og lande på en trygg måte, noe som ikke kun vært mulig uten teknologien. En annen ting som har blitt forbedret av teknologi er at flyene har indikatorer, som hjelper flyet til å holde en stabil høyde. Det å holde en optimal høyde er svært viktig for flyet, dersom flyet flyr for høyt eller for lavt kan det i værste fall føre til en flystyrt. Mennesker har også utviklet “the Black Box”, som samler inn og lagrer all data fra flyet. Denne boksen er blitt laget for å kunne hente inn verdifull informasjon, dersom det skulle skje en ulykke. Utviklingen av “the Black Box” har vært svært viktig for flyindustrien, da den har avdekket hvilke utfordringer piloten har stått ovenfor de siste minuttene før styrten. Informasjonen som har blitt samlet inn har vært til hjelp for å forhindre andre ulykker. For uten om sikkerhetsmessige årsaker, er det også flere andre områder som har blitt forbedret av teknologien. Vi kan reise langdistanse og flyturene anses å være mer komfortabl enn før. Vi har blant annet muligheten til å se filmer, høre på musikk, følge flyruten fra egen TV skjerm osv.

Black Box Model Definition
The Black Box. Bildet hentet fra investopedia.com
Bildet av Tv-skjermen på flyet. Bildet er tatt av meg.

Konklusjon

Det er tydelig at flyindustrien har hatt store gjennombrudd, som følge av teknologien. I Arne sine forelesninger har vi lært mye om ulike måter teknologi brukes på. Fremtidige konsekvenser av moderne teknologi blir stadig belyst, men jeg valgte å skrive om et tema som viser de positive sidene ved teknologi. Det har blant annet gitt oss muligheten til å reise verden rundt på en sikker måte. Uten teknologi ville det ikke vært mulig å reise på tvers av landegrenser, bli kjent med nye kulturer, ta utvekslingsår osv. Selv om teknologi kan oppleves som en trussel for oss mennesker, er det viktig å belyse at det også har gitt oss mange muligheter.

Blogges snart!

Kilder:

Arne Krokan sin blogg

Flyradar.no

Loveexploring.com

SNL

1 Comment

  1. Det er veldig mye interessant i dette innlegget, og du tar for deg et spennende tema 😀 Du skriver også bra rundt dette, og har gode refleksjoner.

    Men jeg savnet flere referanser i løpende tekst. Det ble nevnt mye fra faglitteraturen som ikke blir kildet til, og det er veldig viktig. gjør som når du refererer til SNL, så blir dette bra 🙂

    Også vil jeg også denne gangen påpeke viktigheten av å gjenbruke bilder riktig. Det er supert at du hyperlinker til bilder, med en liten beskrivelse. Jeg ser likevel at du har henvist til sekundærkilder når det kommer til bilder, hvor man helst bør ha primærkilden. Dette er kanskje spesielt viktig med tanke på opphavsrett, for hvis en side har publisert et bilde (som ikke er sitt eget), så betyr det at de har fått tillatelse til det. Dersom dette er deres egne bilder, så må du følge deres retningslinjer på opphavsrett. Det er litt forskjell på bruk i kommersiell sammenheng og ikke, men i prinsippet er slike eksempler brudd på opphavsrett, så vær derfor alltid oppmerksom på dette før du bruker et bilde!

    Utenom dette, skriver du et veldig fint innlegg 🙂 Bare husk på disse tingene til neste gnag, så blir dette helt supert!

    Like

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s