Kunstig intelligens byr på en falsk verden

Kunstig intelligens

I mitt forrige blogginnlegg skrev jeg om kunstig intelligens og hvordan robotisering kan påvirke det fremtidige arbeidsmarkedet. Til det fjerde innlegget har vi fått i oppgave å skrive om de sosiale konsekvensene rundt kunstig intelligens. Jeg har valgt å ta utgangspunkt i iPhone kamera og belyse sentrale problemstillinger, som eksempelvis hvordan dette påvirker den yngre generasjonen.

Hvordan har Apple brukt kunstig intelligens i kameraene?

Apple er kjent for å ha det beste mobil kameraet på markedet både når det gjelder kvalitet, utforminger og redigering. Ved hjelp av kunstig intelligens kan iPhone kamera blant annet sette sammen flere bilder til ett. Apple har trent en maskinlæringsmodell for å finne ansikter i et enormt antall bilder. Hvert bilde Iphonen tar er takket være de millionene av bildene som er blitt filtrert av Apple, gjennom et maskinlæringssystem. Selv om kamera på iPhone er et av de beste på markedet, er det mange brukere som spesielt har klaget på en funksjon. iPhone sitt front kamera gjør at bildet blir speilvendt. Den speilvendte funksjonen gjør at ansiktet blir flippet og jeg vil tro at det er mange som har blitt overrasket etter å tatt en selfie med iPhone kamera. Dette kan forklares ved at kamera fanger opp hvordan du egentlig ser ut i andres øyner. Det har vært store diskusjoner rundt dette og det er mange som har blitt usikre på hvordan de egentlig ser ut. Under kan dere se et eksempel på før og etter bildet er blitt speilvendt.

TikTok teen points out that others see the OPPOSITE of what you see when  you look in the mirror | Daily Mail Online

Ser dere forskjellen?

Portrait Series Sparks Debate on the Toll of Apps Like Facetune

Sosiale konsekvenser av dette

Speilvendt bilde på kamera fører til at mange blir usikre på hvordan de ser ut. En teori sier at Iphone har laget kamera slik, for at vi som brukere skal se på oss selv som mindre attraktive. Hensikten bak dette er få brukerne til å kjøpe redigeringsapper som for eksempel FaceTune. Konsekvensene av dette kan være store og kan føre til blant annet dårligere selvtillit. Det å ta bilder har stadig blitt mer populært og bildene deles gjerne på sosiale medier. Flere studier viser at unge nå til dags sliter mer med mental helse enn før, og et press fra sosiale medier regnes å være en stor påvirkning til den kraftige økningen. Presset skyldes ofte at unge mennesker ser opp til urealistiske idealer, som bruker redigeringsapper. Dersom bedrifter fortsetter å bruke kunstig intelligens til egen nytte vil dette være en stor fremtidig konsekvens.

Konklusjon

De fleste bedrifter bruker kunstig intelligens for å forberede produktene og tjenestene deres. I media skrives det mye om hvordan kunstig intelligens begynner å ta over jobbene våres, så målet bak dette innlegget var å få en bredere forståelse over ulike måter kunstig intelligens brukes på. Jeg ville skrive om noe som mange kan kjenne seg igjen i og jeg er sikker på at flere av dere har undret over iPhone kamera. Alt i alt syntes jeg det var veldig spennende å lære mer om kunstig intelligens, både når det gjelder fremtidige konsekvenser og allerede eksisterende konsekvenser av kunstig intelligens.

Kilder

Arne Krokan sin blogg

Atlantic.com

FHI.no

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s