Digitale plattformer

Hei igjen og velkommer til min studentblogg! Denne uka fikk vi en gjennomgang i de første temaene i valgemnet digital markedsføring. Vi har blant annet opprettet en faglig blogg som skal oppdateres jevnlig i sammenheng med faget. Vi har også gått gjennom noe teori i de første forelesningene, og den første delen tar for seg digital økonomi, teknologi, samfunn og mennesker. Til det andre blogginnlegget har jeg valgt å skrive om digitale plattformer. Jeg er selv en som bruker digitale plattformer, men som aldri har sett på det som noe mer enn en applikasjon. Grunnen til at jeg har valgt disse temaene er for å få en bedre forståelse over hva digitale plattformer faktisk er.

Hva er digitale plattformer?

I følge Atea er en digital plattform en teknisk løsning optimalisert for å samle, oppbevare og bearbeide data du samler inn. Digitale plattformer forklares som en plattform hvor du kan hente data fra, som eksempelvis sosiale medier kontoer. Digitale plattformer er utformet slik at dataen kan innhentes og lagres på en trygg måte (Atea). Videre beskrives digitale plattformer som en forretningsmodell som skaper verdier mellom f.eks forbrukere og leverandør (E-studie). Digitale plattformer gjør at det er mulig for virksomheter å samle inn verdifull informasjon som kan brukes til egen lønnsomhet. Per dags dato er de største digitale plattformene Apple, Amazon, Uber og Airbnb. Videre vil jeg skrive mer om den digitale plattformen Instagram, da dette er en applikasjon som de fleste bruker på en hverdagslig basis. 

Instagram som en digital plattform

Instagram er en av verdens største digitale plattformer og blir brukt av de fleste for å dele bilder med venner og bekjente. Når Instagram først ble lansert var det ikke mange andre funksjoner enn å kun dele medieinnhold. De siste årene har Instagram utviklet seg til å bli en digital markedsplass. Dere som bruker Instagram har nok lagt merke til at det stadig dukker opp reklame når man scroller nedover på applikasjonen. I tillegg har Instagram nylig lansert kjøp funksjonen, som gir bedrifter muligheten til å reklamere og selge produkter på Instagram. Instagram er et perfekt eksempel på en virksomhet som har utviklet en digital forretnignsmodell. 

Hvordan samler Instagram inn data?

Som en digital plattform er Instagram nødt til å innhente verdifull informasjon, for å så kunne bruke informasjonen på en verdifull måte. En typisk måte Instagram bruker innsamlet data på er å eksponere brukerne for målrettet reklame. Instagram tjener penger på annonsører som betaler for å kunne reklamere produkter på applikasjonen. Grunnen til at Instagram har blitt en verdens kjent markedsplass er fordi de samler inn og lagrer data, noe som er svært verdifullt for bedrifter som selger varer og tjenester. Instagram kan for eksempel lagre data ut ifra hva du trykker deg inn på, hvem du følger, hva du deler osv. Brukerene av Instagram har stor tillit til applikasjonen og vi er bevisst på dataen som samles inn. Det er mulig å innhente dataen selv for å få en oversikt over hva Instagram faktisk har lagret av informasjon fra brukeren din. 

Konklusjon

De aller fleste benytter seg av en eller annen digital plattform hver eneste dag, og det er tydelig at samfunnet blir mer og mer digitalisert. For bedrifter som benytter seg av en digital forretningsmodell er dette svært verdifullt, da flere brukere gir mer verdifull data. Det er spennende å følge med på hvordan samfunnet blir mer digitalisert. Spesielt nå under Korona pandemien, så har vi sett hvor viktig de digitale plattformene er. Det har vært enkelt å holde seg hjemme, da alt fra forelesninger til mathandel kan foregå digitalt. Bedrifter som har blitt påvirket av pandemien har for eksempel hatt muligheten til å synliggjøre seg på digitale plattformer som Instagram. Dette hadde ikke vært mulig for 10 år siden, så det er spennende å se hvilke muligheter digitalisering gir oss. 

Kildeliste

Arne Krokan

Atea

E-studie

3 Comments

 1. Dette var et utrolig fint innlegg å lese! Du gjorde det lett og underholdende å lese, og jeg synes det var veldig interessant at du valgte å dra fram Instagram som eksempel!

  Like

 2. Veldig fint innlegg, Gabrielle!

  Dette var interessant å lese, og jeg likte at du brukte hele innlegget på å gå mer i dybden på hva digitale plattformer er, samt å vise eksempler og forklare rundt dette. Du skriver godt og lett forståelig, hvilket er fint for en person som kanskje ikke vet like mye om emnet 🙂

  Dette innlegger er også dobbelt så langt som det forrige – fortsett sånn, så blir det grundigere og mer reflektert for hver gang. I tillegg til at du nå har inkludert både bilder og underoverskrifter, er helhetsinntrykket av innlegget blitt hevet!

  Jeg utfordrer deg videre til å jobbe med lengde på tekst, så du får med mer refleksjon, og gleder meg til å lese din neste post 🙂

  Like

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s